Sledujte nás:

Řepkový olej – král mezi oleji

Zpět

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Řepkový olej má řadu nutričních předností. Z běžně používaných olejů má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin. Z hlediska obsahu omega 3 polynenasycených mastných kyselin patří k nejvýznamnějším zdrojům rostlinného původu této skupiny MK. Existují některé oleje, kde je obsah omega 3 mastných kyselin i mnohem vyšší (lněný, ze semen chia nebo vlašských ořechů). To jsou však speciální druhy, jejichž cena se pohybuje na vyšší hladině. Tyto oleje navíc podléhají snadněji oxidaci a jejich použití není příliš rozšířené.

V rámci legislativy USA existuje i schválené zdravotní tvrzení, což nebývá u jednotlivých potravin obvyklé. Většina zdravotních tvrzení se týká živin nebo biologicky aktívních látek spíše než potravin jako celek nebo surovin jako je řepkový olej. Podle tohoto tvrzení konzumace asi 1 a půl polévkové lžíce (19 g) nízkoerukového řepkového oleje denně může snížit riziko vzniku ischemické choroby srdeční vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin. Pro dosažení tohoto účinku by měl řepkový olej nahradit srovnatelné množství nasycených mastných kyselin, aniž by se zvýšil celkový denní příjem energie.

Středomořská strava je velmi často dávána jako vzor, jak by měla vypadat skladba potravin. Dominantním olejem používaným ve Středomoří je olej olivový. Pro řadu zemí však není typickou potravinou, která by odpovídala místním stravovacím zvyklostem a u středomořské stravy je pouze jen jednou z jejích součástí. Některé intervenční klinické studie středomořskou stravu upravovaly tak, že do portfolia doporučovaných potravin zařadily místo olivového řepkový olej a výrobky z něj vyrobené (např. roztíratelné tuky). Země, kde se studie uskutečnily, byly charakteristické i vysokou konzumací másla. Zařazení roztíratelného tuku na bázi řepkového oleje se jevilo jako vhodná alternativa místo konzumace másla, aniž by se musely měnit významným způsobem stravovací návyky. Studie s modifikovanou středomořskou stravou byly úspěšně testovány například ve Francii a Finsku. V případě „Lyon Diet Heart Study“ došlo k poklesu úmrtnosti u intervenované skupiny v porovnání s kontrolní skupinou až o 70 %. V případě finské randomizované dvojitě zaslepené studie se významně snížil celkový, LDL-cholesterol a inzulinová rezistence. U intervenované skupiny byly rovněž zjištěny vyšší hladiny antioxidantů v krvi.

Řepkový olej vedle příznivého složení mastných kyselin obsahuje rovněž další biologicky aktivní látky, zejména rostlinné steroly a tokoferoly. Rostlinných sterolů, které napomáhají snižování hladiny cholesterolu, obsahuje okolo 800 mg/kg, což je více než v jiných běžných olejích jako slunečnicový, sójový nebo olivový. Obsahuje rovněž okolo 800 mg/kg tokoferolů (významných antioxidantů) s proporčním zastoupením α-tokoferolu 300 mg/kg a γ-tokoferolu 500mg/kg oleje.

Řepkový olej je vhodný také na vaření, pečení a krátké smažení, díky svému složení má vysoký bod zakouření (kolem 200 °C), což znamená, že je až do této teploty stabilní a nepřepaluje se. Je díky tomu vhodnější nežli mnohem častěji používaný slunečnicový olej.

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 03. 2017 22:03
70 %, to je sakra rozdíl
30. 03. 2017 10:31
Řepkový olej používám pravidelně
30. 03. 2017 08:15
Též mě řepka na poli rozpláče a rozkýchá. Olej jsem si ale koupila a o víkendu hned vyzkouším. :-)
30. 03. 2017 00:39
Niraska- ani já nemám z řepky kolem domu radost, včely s ní mají problémy, tedy spíš s postřiky na ní používanými, prý neškodnými, ale....
28. 03. 2017 22:25
Pěkně srozumetilně shrnuto, díky :-) Ale stejně mám na řepkový olej pořád pifku - každý rok máme řepku na polích kolem domu a já kýchám a kýchám :-D
28. 03. 2017 16:49
Myslím,že jíst to co se v kraji vypěstuje bylo vždycky výhodnější pro organizmus. Tedy u nás řepka a slunečnice, na jihu olivy :-))
28. 03. 2017 15:40
O vhodnosti používání řepkového oleje už jsem se dočetla někde jinde a tak ho delší dobu používám. Do salátů střídám olivový a semínkové oleje. Takže aspoň něco dodržuji :D
28. 03. 2017 13:01
myslím si, že už z logiky věci, že olej řepkový má podstatně méně nasycený mastných kyselin než slunečnicový by měl člověk sáhnout po řepkovém :-)
28. 03. 2017 12:59
už dlouhodobě používám olej řepkový, věřím mu a do salátů olej olivový...tedy od každého trochu :-)
28. 03. 2017 10:19
Všude kolem nás na jaře zlátnou při odkvětu páchnoucí lány řepky. Proto je třeba na ni dělat reklamu! Kdyby se všude tak dařilo slunečnicím, asi by se propagovaly výrobky z ní. Proto je ve Středomoří tak oblíbený a rozšířený olej olivový. :-) My, konzumenti, běžně těžko rozeznáme, co nám prospívá více.
28. 03. 2017 09:11
A vobec, vadí mi tá kampaň za repkový olej, ktorý je vraj výhodnejší než olivový ... Ľudia si vždy vyberú jednu potravinu ( pretože to povedali odborníci ) a buď ju úplne zatratia alebo jedia len to. Každý si to potom vysvetlí po svojom a ani sa nenazdá a z tukov používa len ten lacný repkový na všetko. Nezabúdajme, že rastlinné oleje posobia prozápalovo ... Takže PESTROSŤ aj u tukov :-)
28. 03. 2017 09:05
Moj nazor asi tak ako mtronic. Repkovy používam minimálne, vadí mi na ňom, že je geneticky modifikovaný , je dostatok iných tukov a v iných formách. Tieto rastlinné oleje sú tiež vlastne priemyselne upravené potraviny ( že by sme prirodzene zobkali semienka z repky ? no neviem ) radšej si doplním nenasýtené MK z iných zdrojov ...
28. 03. 2017 09:01
mtronic: díky za vysvětlení. A slunečnice zobu moc ráda.
28. 03. 2017 06:30
Také jsem se k němu vrátila, z nějakého důvodu byl hodně propagován slunečnicový olej, ale připadalo mi, že se přepaluje, tak jsem se vrátila opět k řepkovému oleji... Ne že by jsem smažila nějak často, ale jednou za čas, rodině řízky nasmažím :-)...
27. 03. 2017 21:18
jednu dobu jsem ho nepoužívala,zdálo se mně,že tak divně smrděl,ale ted už ho dlouho používám,bud jsem si zvykla,nebo už je lepší
27. 03. 2017 21:02
fajn článek, řepkový olej používám často, je výborný
27. 03. 2017 20:28
Používám a jsem ráda, že je tak dobře hodnocen.
27. 03. 2017 16:25
coumba, Ala787: To bylo kdysi, když ještě řepkový olej obsahoval velké množství kyseliny erukové (dost škodlvé). Genetickým křížením, se podařilo dojít k odrůdě s množství vyhovujícím pro konzumaci - tzv. nízkoeruková, někdy též špatně označovaná jako bezeruková, řepka. Podíly ostatních kyselin jsou pak příznivější u řepkového, ale třeba se časem ukáže nějaký další detail, který dnes neznáme nebo přehlížíme... takže není lepší rady, než zachovat pestrou stravu. A zrovna slunečnice se dají zobat (+ vláknina), což si třeba s řepkovým semínkem úplně představit nedokážu.
27. 03. 2017 14:20
Řepkový olej mi nikdy nevadil, maminka ho používala snad od jakživa a tak nám byl vzácný spíš slunečnicový.
Evusja: Nízkoerukový je ten druh řepky,který má snížený obsah kyseliny erukové.
27. 03. 2017 13:17
Tento olej používám už několik let a jsem s ním spokojená.
27. 03. 2017 10:12
Používám hodně let,vyhovuje mi chutí a teď to bude i složením :-))
27. 03. 2017 09:10
Před lety jsem ho vyměnila za slunečnicový a udělala jsem dobře, díky ua info
27. 03. 2017 09:00
Nedávno jsem ho začala používat, zatím mi vyhovuje. Ale je pravda, že jsem zoufalá z toho, že dříve seněmel používat a upřednostňoval se slunečnicový, teď je to zase obráceně.
27. 03. 2017 08:28
Pamatuji si na dobu, kdy byl místo řepkového preferován slunečnicový, ale už nevím, z jakého důvodu to bylo.
27. 03. 2017 08:24
Používám již několik let i ve formě panenského díky zasvěcené přednášce doc. Fořta, jen nevím, co je to nízkoerukovaný???
27. 03. 2017 08:16
Jsem ráda, že má řepkový olej tak dobré reference, protože ho hodně používám.
27. 03. 2017 07:45
tento olej používám, takže dělám dobře
27. 03. 2017 07:39
Tento olej používám celkem často

Naši partneři